EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

18 000 публикувани онлайн ОП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

18 000 публикувани онлайн ОП

mail13:05 | 26.07.2021прегледи 917 коментарикоментари 0


Общият брой на публикуваните обществени поръчки през Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) достигна 17 830. Платформата беше изградена от „Информационно обслужване“ АД в консорциум със Сирма Солюшънс“ АД, „Негометрикс България“ ЕООД, „Скейл Фокус“ АД и Адвокатско дружество „Събев и съдружници“ и влезе в експлоатация в началото на 2020 г. За периода януари-юли 2021 г. общият брой на публикуваните обществени поръчки е 9376, което е с 11% повече от поръчките през цялата 2020 г.

Подадените оферти от старта на платформата до сега са общо 31 000. В системата са регистрирани близо 8000 фирми и 1245 физически лица, а броят на възложителите, които използват ЦАИС ЕОП е 4219. 

„Изградената от „Информационно обслужване“ платформа, която премахна изцяло хартиения обмен, гарантира детайлна и пълна проследимост на процеса по възлагане на обществените поръчки и прекратява възможността за манипулиране на оферти“, каза изпълнителния директор на компанията Ивайло Филипов. По думите му системата е изградена така, че участниците сами криптират своите оферти с асиметричен криптографски ключ и само те могат да предоставят ключ за декриптиране, което гарантира сигурност на данните и подадените оферти.

Една от най-важните функции на платформата е възможността и да работи в режим 24х7, като крайният срок за подаване на оферти и заявления за участие в обществени поръчки е 23:59 ч. Това осигурява възможност на участниците да подават оферти в удобно за тях време и място, без да се съобразяват с работното време на администрацията. От подобна възможност се възползват все повече участници в процеса. От старта на системата до сега подадените оферти в извънработно време са общо 9 560, което е 31% от всички оферти в портала за електронни поръчки. Част от офертите са изпратени след полунощ в интервала в 00.00-6.00 ч., от различни точки на страната, което показва колко удобно и практично е използването на системата.

Чрез ЦАИС ЕОП автоматизирано се прекратява възможността за подаване или манипулиране на оферти след изтичане на срока. Всяко действие в системата се записва и оставя следа, а всички подадени оферти се отварят автоматично при декриптиране на офертите, което осигурява прозрачност, публичност и  проследимост на всяка една страните в процеса – възложители и участници. Това гарантира пълна защита от подмяна на оферти и части от оферти, което от своя страна увеличава доверието към администрацията и процеса по възлагане на обществени поръчки. Чрез системата се осигурява единен систематичен подход за участниците в обществени поръчки, с което значително се намалява времето за подготовка на оферти и кандидатстване.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg